Токиодағы медицина және стоматология университетінің ғалымдары тұзды емес қызанақ шырынының пайдасын айтты, деп жазады Stan.kz.
Жапон мамандардың айтуынша, тұзды емес қызанақ шырыны қан қысымын төмендетіп, қан құрамындағы тығыздығы төмен липопротеинді азайтады.
Зерттеуге орта есеппен 58 жастағы 184 ер адам мен 297 әйел қатысты. Олар бір жыл ішінде өздері қалағанша қызанақ шырынын ішті.
Шырынды ішкендр ішінде приапертониямен және гипертониямен ауыратын 94 адамның қан қысымы төмендеді. Систолалық қысым 141-ден 137 миллиметрге дейін төмендеді, диастоликалық қысым 83-тен 80 мм-ге дейін азайды.
125 қатысушының холестерин деңгейі орта есеппен бір децилитерге 155-ден 149,9 миллиграмға дейін төмендеді. Томат шырынының жағымды әсерлері адамның жынысы мен жасына байланысты емес.