Қырғызстанның фармацевтикалық компанияларының бірінің дезинфекциялау құралдарына маманданған маманы ыдысты қауіпсіз жуу жолдарын айтты, - деп хабарлайды Sputnik Қырғызстан.
Жамал Тоқтосунова ыдысты жууға арналған құралдарда беттік-белсенді заттардың (ПБЗ) жоғары болу қаупін атап отыр.
"Жуу құралын таңдау кезінде неге назар аудару керек? ПБЗ үлкен концентрацияларда өте қауіпті, сондықтан олардың концентрациясы 5 пайыздан аспауы тиіс. Сонымен қатар, жуғыш зат құрамында фосфаттар болмауы тиіс: олар тері арқылы оңай өтеді, қанға түседі және диатез, дерматит, аллергия тудырады, тыныс алу жолдарын зақымдайды, метаболизм проблемаларының себебі болады. Бояғыштар мен хош иістендіргіштер - бұл артық химия", - деп атап өтті Тоқтосунова.
Ол осы заттардың ағзаға түсіп, бұл компоненттердің барлығы біртіндеп уланатынын нақтылады.
"Зиян әсерді төмендету үшін ыдыс-аяқты қолғаппен жуыңыз. Жуғыш затты ыдысқа емес, губкаға тамызу керек. Ыдысты ыстық суда жуу қажет, өйткені суық құралдың тиімділігі аз және көбірек күш жұмсалады, яғни оның ағзаға түсу қаупі жоғары. Май мен бояуды жақсы кетіретін органикалық қышқылдар (лимон, сірке суы, сүт, гликоль) бар құралдарды таңдау керек, бірақ улысын емес. Ыдысты жуу құралынан кейін мұқият шаю керек, мұны кемінде 20-30 секунд жасау керек", - деді фармацевт.
Оның айтуынша, су тамшыларында ыдыста жуу құралдарының қалдықтары, атап айтқанда ПБЗ шөгеді. Кебуден кейін олар көрінбейтін пленка түзеді және тағаммен бірге ағзаға түсуі мүмкін. Бір жыл ішінде адам ыдыс жуу үшін жарты литр жуғыш сұйықтықты тұтынады деген пікір бар.