Зиянды тағамдар психикалық аурулардың дамуына үлес қосуы мүмкін. Зерттеу авторларының пікірі осындай.
Денсаулық сақтау мектебінің зерттеушілері Лома Линда (Калифорния штаты, АҚШ) университетінің қызметкерлері зиянды тағамдарды жейтін адамдар ауыр психологиялық бұзылыстың белгілеріне жиі шағымданады.
Медицина ғылымдарының докторы, медицина ғылымдарының кандидаты Джим Э.Банта (Джим Э.Банта), қоғамдық денсаулық сақтау мектебінің доценті Лома Линда мұны басқа елдерде өткізілген ұқсас зерттеулермен байланыстырды.
Осылайша, қантты көтерудің жоғарылауы, мысалы, биполярлық бұзылулармен байланысты, қант пен қуырылған қантты тұтыну депрессиямен байланысты екендігі анықталды.
«Диета мен психиканың байланысы бар. Дұрыс диетаны таңдау психиканың бұзылмауына ықпал етеді», – дейді доктор Банта.
Ол әлі де нақты қорытынды шығару үшін көбірек зерттеулер жүргізу керектігін атап өтті, бірақ дәлелдер бұл бағыттың дұрыс екенін көрсетеді.
Зерттеу деректері 2005 жылдан 2015 жылға дейін жасалған 240 мыңнан астам телефон қоңырауларының көмегімен алынған.
Зерттеу көрсеткендей, калифорниялықтардың 17%-ы психикалық аурудан зардап шегеді: 13,2% орташа ауытқулармен және 3,7% ауыр психологиялық бұзылулармен байланысты.
Зерттеу барысында топтың қорытындысы «мемлекеттік саясат пен клиникалық практиканың психикалық денсаулықпен күресетін адамдар арасында тамақтану сапасын жақсартуға неғұрлым нақты назар аудару керек екендігі туралы қосымша дәлелдемелер» ұсынылғанын көрсетеді. Дәрігер сондай-ақ психикалық ауруы бар адамдарға арналған диеталық ұсыныстарды әсіресе жастарға, білім деңгейі төмен адамдарға және семіздікке шалдыққан адамдарға бағыттау керек.
Дереккөз: Stan.kz