Дубай шоколадында калория мен майдың мөлшері көп.
Бұл тәтті соңғы бірнеше айда нағыз хитке айналды. Дубай шоколадын блогерлер мен атақты адамдар мақтап, бұдан дәмді ешнәрсе жеп көрмегендерін айтады. Алайда дәрігерлер бұл тәттінің тек артық салмаққа ғана емес, жалпы денсаулыққа да зиян екенін ескертіп жатыр, деп хабарлайды Skifnews.kz ақпарат порталы.
Танымал тәтті қолдан жасалады. Оның құрамында бельгиялық сүтті шоколад, фисташка немесе күнжіт пастасы, катаифи қамыры бар. Соңғы өнім бастапқыда Шығыста қолданылған, қамыр өте жіңішке ақ жіптер тәрізді шиеленіскен күйде болады. Оның құрамына әдеттегі ингредиенттер кіреді: су, тұз, ұн және тауық жұмыртқасы.
"Тәтті паста мен шоколад, оған қоса қамыр – бұл нағыз көмірсу бомбасы сияқты естіледі. Мұндай өнім денсаулыққа зиян болуы мүмкін", – дейді дәрігер-токсиколог Михаил Кутушов.
Фисташка пастасы мен катаифи қамырынан басқа шоколадтың құрамында экзотикалық жемістер, жаңғақтар, дәмдеуіштер, сүт өнімдері, сондай-ақ бояғыштар мен консерванттар жиі кездеседі. Мұның бәрі десертті өте калориялы етеді, ал кейбір ингредиенттер аллергия тудырады.
"Өкінішке қарай, танымал десертті жегеннен кейін бір қыздың аузы қыши бастаған. Бірнеше секундтан соң ол қатты тұншығып, жөтеліп, денесі қышып, көзі ісініп, ақырында есін жоғалта бастаған. Квинке ісігін тудырған нақты ингредиентті айту қиын, бірақ бұл жағдай құрамын білмейтін шоколадты бақылаусыз тұтынудың қаупін айқын көрсетеді", – деп атап өтті дәрігер.
Тіпті ерекше тәтті аллергиялық реакция тудырмаса да, адамның асқазан-ішек жолдарына қиындықтар тудыруы мүмкін.
Дәрігерлердің айтуынша, Дубай шоколадында калория мен майдың мөлшері көп. Себебі бұл диарея, асқазан қыжылы және іштің кебуі сияқты мәселелерге әкеледі. Сонымен қатар егер осындай тәттілерді жиі тұтынатын болсаңыз, салмақ мәселесінен қашып құтыла алмайсыз. Семіздік қаупі артып, шоколадтағы қанттың жоғары концентрациясы қант диабеті бар адамдардың денсаулығын нашарлатады.
Эксперт катаифи қамыры көп мөлшерде майға қуырылып дайындалатынын және оның калориясын одан ары арттыратынын айтты. Бұған қоса, өндірушілер жиі қолданатын ингредиенттердің сапасын жасыруы мүмкін. Яғни қамыр, шоколад және паста сапасыз болуы ықтимал. Сондай-ақ бояғыштар мен консерванттарды ұмытпау керек.