Қазақстанның агроөнеркәсіп кешенін дамыту – аграрлық саясаттың маңызды бағыты. Себебі, ел экономикасын дағдарыс жағдайынан алып шығатын негізі күш – дәл осы ауыл шаруашылығы саласы.
Ауыл шаруашылығы өндірісінің қарқынды өсуі – бұл саланы тиімді бизнес көзіне айналдырып, оған инвестициялық ағымдарының құйылуына септігін тигізеді. Ол үшін, әрине, өндірілетін өнімнің көлемі мен сапасын арттыру да керек болады. Бұл процесс өндіріске инновацияны, ғылымды енгізгенде ғана жүзеге асатыны белгілі. Осы ретте Қазақ ұлттық аграрлық университетінің ұжымы аграрлық секторды дамыту, аймақ экономикасын жандандыру, өндіріс, ғылым, білім интеграциясын жүзеге асыру мақсатында фермерлер, кәсіпорын, шаруа қожалықтарымен бірлесе елеулі жұмыстар атқарып келеді.
Қазақ ұлттық аграрлық университеті Алматы облысы Еңбекшіқазақ ауданының әкімдігімен «Нұр-Агро» ЖШС «Будан» ЖШС-мен бірігіп күздегі егін жинау науқанындағы «Алқап күні» аясында «Жүгері өндірісінің ағымдағы жай-күйі және даму перспективалары» тақырыбында халықаралық ғылыми-тәжірибелік конференция ұйымдастырды. Конференция жұмысы ашық аспан астында, «Нұр Агро» қожалығының жүгері алқабында өтті. Шараға Қазақ ұлттық университетінің ректоры, академик Тілектес Есполов, Алматы облыстық ауыл шаруашылығы басқармасының басшысы Сексембай Бекішов, Еңбекшіқазақ ауданының әкімі Биналі Ысқақ «Нұр Агро» ЖШС директоры Кәрім Құдайбердиев, «Будан» ЖШС директоры Еркін Шакеев пен ғылыми институт қызметкерлері, ғалымдар, агрономдар және Венгрия, Украина елдерінен келген қонақтар да қатысты. Конференция барысында Қазақстандағы жүгері өндірісі, өндіріске инновацияны енгізу, жаңа будан түрлері, өнім көлемін арттыру үшін жаңа бағдарламалар әзірлеу сияқты тақырыптар талқыланып, жүгері алқаптары мен өнім шығаратын зауыттың жұмысы таныстырылды.
Жиында белгілі ғалымдар, аграрлық сала мамандары, Венгрия және Украина елдерінен келген білікті ғалымдар ауыл шаруашылығын жаңа бағытта дамыту жөніндегі пікірлерімен бөлісіп, тәжірибелерін ортаға салды:
Тілектес ЕСПОЛОВ,
ҚазҰАУ-дың ректоры, экономика ғылымдарының докторы, профессор:
– Қазақ ұлттық аграрлық университеті Алматы облысы Еңбекшіқазақ ауданымен бірлесе жұмыстар атқарады. Оқу орнының ғалымдары инновациялық технологияларды өндіріске енгізу, өнім көлемін арттыру сияқты мәселелерде фермерлерге консалтингтік көмектер көрсетеді. Осы ауданда Қазақстанда өндірілетін жүгері өнімдерінің 60 пайызы шығарылады. Облыстағы 5 ауданның 76 мың гектардан аса жеріне жүгері дақылдары отырғызылған. Бүгінгі конференция жұмысын дәл осы Еңбекшіқазақ ауданында өткізуіміздің де өзіндік себебі бар. Осы ауданда орналасқан «Будан» және «Нұр-Агро» қожалықтары – еліміздегі жүгері өндірісі бойынша ең үздік кәсіпорындар. Мұнда жүгері будандарының 20-дан аса түрі өндіріледі және заманауи озық технологиялар қолданылады. Сондықтан өзге де тауар өндірушілер, фермерлер осы шаруашылықтың жұмысымен танысып, болашақта өндіріс сапасы мен көлемін арттырады деген ниеттеміз.
Жуырда Алматы облысына Елбасы Нұрсұлтан Әбішұлы Назарбаев келіп, аймақтың аграрлық секторына оң бағасын беріп кетті. Бұл – аудан үшін үлкен жетістік. Біз одан әрі өнім көлемін арттырып, ел экономикасын дамыту үшін фермерлермен бірге әлі көп жұмыстар атқаруымыз керек. Мұнай мен шикізатқа деген әлемдік бағаның күрт құлдырауын ескерсек, Қазақстан экономикасының ең перспективалы салаларының бірі ретінде ауыл шаруашылығын атап көрсете аламыз. Ауыл шаруашылығы елдің экономикалық дағдарыстан шығуына жол ашып, экспорттық стратегияны әртараптандыру үшін жаңа серпін бере алады. Қазақстанның әлемдік нарықта азық-түлік өндіретін жетекші елге айналуына барлық мүмкіндігі бар.
Мемлекеттік-жекеменшік серіктестікті жандандыру арқылы біз өз-өзімізді қажетті технологиялармен қамтамасыз етіп қана қоймай, ауыл шаруашылығы өнімдері экспортының дамуына жол ашамыз.
Андраш ГЕЗА,
Marton Genetics «Базишмаг» компаниясының өкілі (Венгрия):
– Осыдан шамамен 60 жыл бұрын Еуропаның жүгері шаруашылығында үлкен жаңалық болды: алғаш рет Мартонвашардағы аграрлық ғылыми-зерттеу орталығында жүгерінің алғашқы буданы жасалынды. Одан кейін буданның бұл түрі одан әрі дамып, ғылым мен өндірісте жетістікке жетті. Жалпы, жүгері өсіру үшін климаттың жылы болғаны дұрыс. Біздің ғалымдар ауа райы жағдайына бейімделетін жүгерінің жоғары сорттарын жасаудағы еңбегі де орасан зор. Соның арқасында біз өте көп көлемде өнім алып, оны өзге мемлекеттерге экспорттаймыз. Соңғы он жыл ішінде біздің тұқымдар Ресейде, Украина, Хорватия, Түркия, Румыния, Болгария және Польшада, Франция мен Испания елдерінде өсіріледі. Венгриялық жүгері сорттарының 20-дан астам түрі осы Қазақстанда да өсіріледі.
Бүгін жүгері алқабын аралау барысында бір байқағаным, сіздер әлі күнге дейін дәстүрлі суару әдісін пайдаланады екенсіздер. Суарудың бұл әдісінен гөрі, тамшылатып суарған тиімдірек. Тамшылатып суаруда ең алдымен жер құнарлығын жоғалтпайды, оның үстіне дәстүрлі суарудан 2-3 есе аз су жұмсалады және топырақтың құнарлылығын арттыратын тыңайтқыштар сумен бірге ағып кетпей, алқапта қалады. Нәтижесінде, шығын аз кетіп, өнімді молырақ алуға мүмкіндіктеріңіз бар. Біздің гибридтерді тәжірибеден өткізу, Қазақстан климатына бейімділігін тексеру үшін біз қазақстандық фермерлермен бірлесе жұмыс жасауға дайынбыз.